ارائه مطالب علمي تخصصي و عمومي در مورد استيل ارائه مطالب علمي تخصصي و عمومي در مورد استيل .

ارائه مطالب علمي تخصصي و عمومي در مورد استيل

انواع فولاد زنگ نزن

انواع استنلس استيل

 

استنلس استيل

 

راه هاي زيادي براي دسته بندي فولادهاي زنگ نزن وجود دارد. فولادهاي زنگ نزن را مي توان براساس تركيب شيميايي، كاربرد، ساختار متالوگرافي و عمليات حرارتي تقسيم بندي كرد.

اين نوع فولادها براساس ساختار متالوگرافي و عمليات حرارتي به پنج دسته تقسيم بندي مي شوند.


دسته بندي فولادهاي زنگ نزن:

1- فولاد ضد زنگ فريتي

2- فولاد ضد زنگ آستنيتي

3- فولاد ضد زنگ مارتنزيتي

4- فولاد ضد زنگ داپلكس ( آستنيتي-فريتي )

5- فولاد ضد زنگ رسوب سختي

 

فولادهاي زنگ نزن فريتي

 

استنلس استيل

 

عنصر آلياژي اصلي اين فولادها كروم يا مقادير كمي از هر عنصر پايداركننده ي فريت مانند آلومينيم، موليبدن و … است. استحكام اين فولادها زياد بالا نيست و پلاستيسيته آن ها مقدار مشخصي است و تردي زيادي دارند.

در محيط هاي اكسيدي مقاومت به خوردگي خوبي از خود نشان مي دهند و در محيط هاي كاهشي مقاومت به خوردگي مناسبي ندارند.

 

فولادهاي زنگ نزن آستنيتي

مقادير زيادي در حد 18 درصد كروم در خود دارند و در حدود 8 درصد نيز نيكل دارند.

در بعضي از اين آلياژها از منگنز به جاي نيكل استفاده مي شود كه باز هم مقاومت به خوردگي را افزايش مي دهد. در بعضي از آلياژها هم از موليبدن، مس، سيليسيم، تيتانيم و نايبيم استفاده مي شود.

از عمليات حرارتي براي افزايش استحكام اين آلياژها نمي توان استفاده كرد. اين آلياژها استحكام كم، پلاستيسيته و چقرمگي زيادي دارند.

اين آلياژها مقاومت به خوردگي خوبي در محيط هاي اكسيدي دارند و در صورت اضافه كردن تيتانيم و نايبيم خوردگي بين دانه اي خوبي نيز از خود نشان مي دهند.

 

فولاد هاي زنگ نزن مارتنزيتي

 

استنلس استيل

 

اين نوع فولاد ها 12 تا 18 درصد كروم دارند و مقدار كربن آن چيزي بين 1/0 تا 4/0 درصد است. براي فولادهاي ابزار مقدار كربن مي تواند بين 8/0 تا 1 درصد باشد.

ساختار اين فولادها غالبا مارتنزيتي است ولي بسته به مقدار كربن يا عناصر آلياژي مي تواند داراي مقادير كمي از فريت، آستنيت باقيمانده و كاربيد باشد.

مقاومت به خوردگي اين فولادها به اندازه ي فولادهاي آستنيتي، فريتي و داپلكس نيست.

اين نوع فولادها مقاومت خوبي در برابر اسيدهاي ارگانيك دارند ولي مقاومت به خوردگي خوبي در محيط هاي اسيد سولفوريك، هيدروكلروليك و ساير محيط ها ندارند.

 

فولادهاي زنگ نزن آستنيتي-فريتي

در اين نوع آلياژها مقدار كروم 17 تا 30 درصد و نيكل 3 تا 13 درصد است. عناصر آلياژي مانند موليبدن، مس، نايبيم و تنگستن اضافه مي شوند و مقدار كربن را در حد كمي كنترل مي كنند.

بسته به عناصر آلياژي اين آلياژها، ساختار آن شامل آستنيت و فريت است.

اين آلياژها با توجه به وجود فاز فريتي استحكام بيشتري از فولادهاي زنگ نزن آستنيتي دارند.

اين آلياژها در محيط هاي حاوي كلر و محيط هاي دريايي مقاومت به خوردگي خوبي از خود نشان مي‌دهند.

 

فولادهاي زنگ نزن رسوب سخت

تركيب شيميايي آن ها شامل كربن، كروم و نيكل است كه در كنار آن ها مس، تيتانيم، آلومينيم و تيتانيم نيز دارند. مكانيزم استحكام بخشي اين آلياژها از ساير آلياژها متفاوت بوده و مكانيزم استحكام بخشي آن رسوب گذاري است.

 

استنلس استيل

.


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: 0
بازدید:

+ نوشته شده: ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۲ساعت: ۱۲:۲۵:۲۶ توسط:محسن رحيمي موضوع: نظرات (0)

استنلس استيل در صنايع شيميايي و پتروشيمي

استنلس استيل در صنايع شيميايي

 

استنلس استيل در صنايع شيميايي

 

ورق‌ها و لوله‌هاي استنلس استيل داراي مزايا و كاربردهاي بسيار زيادي در صنايع مختلف هستند. يكي از صنايعي كه به وفور از استيل براي ساخت تجهيزات استفاده مي‌كند، صنايع شيميايي هستند. امروز نمي‌توان واحد صنعتي شيميايي را پيدا كرد كه از استيل بهره نبرده باشد.

تجهيزات ساخته شده از استيل يا همان فولاد ضدزنگ داراي مقاومتي مثال زدني بوده و مي‌توانند به علت مقاومت به خوردگي طول عمر زيادي داشته باشند.

 

چرا استنلس استيل در صنايع شيميايي استفاده مي شود؟

فولاد ضدزنگ يا به همان استنلس استيل، گروه خاصي از فولادهاي كم كربن هستند كه كاربرد بسيار زيادي در صنايع شيميايي دارند. از آن جايي كه احتمال خوردگي و فرسايش محيطي در صنايع شيميايي بسيار بالا است، نياز است تا از تجهيزاتي استفاده شود كه تاب تحمل در برابر چنين شرايطي را داشته باشند.

ويژگي‌هاي استنلس استيل كه بارزترين آن مقاومت به خوردگي است موجب شده است تا در صنايع شيميايي به وفور مورد استفاده قرار بگيرد.

جاي تعجب نيست كه فولاد ضد زنگ در صنايع شيميايي و پتروشيمي مورد استقبال قرار گرفته است. توانايي اين نوع از فولادها در تاب آوري در برابر حملات مواد بسيار خورنده، و همچنين ويژگي‌هاي مكانيكي چشمگير آن، از ويژگي‌هاي كليدي هستند كه منجر به تقاضا بالاي اين آلياژها مي‌شوند.

همانطور كه فرآيندهاي صنعتي تكامل و توسعه مي‌يابند و چالش‌هاي جديد پيش رو قرار مي‌گيرند، كاربردهاي جديدي براي فولاد ضد زنگ مطرح مي‌شود تا از ويژگي‌هاي كليدي اين ماده حداكثر استفاده بشود.

صنايع شيميايي و پتروشيمي مجموعه‌اي منحصر به فرد از چالش‌ها را پيش روي مهندسان قرار مي‌دهند. از جمله اين چالش‌ها مي‌توان به كاربردهاي برودتي، دماهاي بالا، محيط‌هاي بسيار خورنده، فشار عملياتي بالا و نياز به خلوص محصولات نهايي اشاره كرد. در پاسخ به اين چالش‌هاست كه استنلس استيل در اين صنايع كاربرد بسياري دارد.


كاربرد استيل در صنايع شيميايي

به بيان ديگر كاربرد استيل در صنايع شيميايي به دليل همين ويژگي‌ها و قابليت ها منحصر به فرد آن است كه عبارت اند از:

 

استنلس استيل در صنايع شيميايي

 

1- مقاومت بالا در برابر خوردگي

وجود نيكل و كروم به عنوان دو عنصر اصلي در ساخت لوله استيل باعث بروز ويژگي‌هاي به خصوصي در اين آلياژها شده‌اند. تفاوت اصلي فولاد ضد زنگ و فولاد كربني در وجود عنصر كروم است.

كروم موجود در آلياژهاي استيل يك لايه نازك از اكسيد كروم را روي سطح تشكيل مي‌دهد و در نتيجه از ايجاد و نفوذ خوردگي به فلز جلوگيري مي‌كند. همين لايه بسيار نازك نقش اصلي در مقابله با خوردگي را بازي مي‌كند.

حتي اگر لايه اكسيد آسيب ببيند، به سرعت خود را ترميم مي‌كند زيرا كروم تازه در معرض اكسيژن موجود در هوا قرار مي‌گيرد و اكسيد مي‌شود تا لايه جديدي تشكيل شود. از اين رو استيل صنايع شيميايي مي‌تواند در برابر خوردگي مقاوم باشد.

 

2- قابليت بازيافت

مزيت ديگر اين است كه فولاد ضد زنگ قابل بازيافت است. برخلاف فولاد كربني كه خورده مي‌شود يا مي‌تواند به عنوان مثال با رنگ يا ساير پوشش‌ها آلوده شود، فولاد ضد زنگ 100٪ قابل بازيافت است.

در واقع، گفته مي‌شود كه بيشتر از 60 درصد قطعات استنلس استيل از مواد بازيافتي به دست مي‌آيند. امروزه اين ويژگي با توجه به مسائل زيست محيطي بسيار مورد توجه است.

 

3- مقاومت بالا در برابر حرارت و محيط‌هاي كلريدي

يكي ديگر از دلايل اهميت استنلس استيل صنايع شيميايي، مقاومت آن ها در برابر حرارت است. اين ورق ها مي‌توانند به سادگي دماهاي بسيار زيادي را تحمل كرده و به همين دليل صنايعي مانند نفت و پتروشيمي مورد استفاده قرار بگيرند.

شرايطي كه در آن فولاد ضد زنگ در كارخانه‌هاي پتروشيمي و شيميايي استفاده مي‌شود بسيار مهم است. مايعات تصفيه شده و دماي بسيار بالا مي‌توانند در حين كار بسيار تهاجمي باشند.

محيط‌هايي كه در آن تركيبات كلريدي وجود دارد يا ترك‌هاي ناشي از آن رخ مي‌دهد، چالش‌هاي بسيار مهمي هستند.

براي مثال محيط‌هاي دريايي و ساحلي محيط‌هاي بسيار خورنده‌اي هستند كه حتي برخي آلياژهاي استيل نيز در اين شرايط تاب نمي‌آورند. در اين محيط‌ها بايد دقت شود از آلياژ مناسب مثل 316 كه مقاوم به خوردگي كلريدي است استفاده كرد.

 

4- غير قابل نفوذ

يكي از مشكلات عمده‌اي كه در ساخت تجهيزات صنايع شيميايي مورد توجه است، امكان نفوذ مواد سمي و شيميايي است. همين امر موجب بروز خسارات و هزينه‌هاي مختلفي به چنين صنايعي مي‌شود. اما استيل صنايع شميايي در برابر نفوذ هرگونه ماده‌اي مقاوم بوده و نگراني نسبت به اين پديده را به حداقل مي‌رساند.

 

استنلس استيل در صنايع شيميايي


از ديگر ويژگي هاي استيل مخصوص صنايع شيميايي، مي‌توان به موارد زير اشاره كرد:

استحكام كششي و مقاومت مكانيكي بسيار مناسب
استحكام برودتي بالا
قابليت كار سرد و چقرمگي بالا
مقاومت در برابر ترك خودرگي
اهميت استنلس استيل صنايع شيميايي

 

استيل در چه بخش هايي از صنايع شيميايي و پتروشيمي كاربرد دارد؟

با توجه به ويژگي‌هايي كه براي لوله استيل صنايع شيميايي نام برديم، تعجبي ندارد اگر عنوان كنيم كه تقريبا در تمامي بخش هاي صنايع شيميايي و پتروشيمي مي توان از اين آلياژها در ساخت تجهيزات استفاده كرد.

براي مثال پالايشگاه هاي نفت و گاز، واحدهاي شيميايي، مخازن تحت فشار و مخازن نگهداري مواد، مبدل‌هاي حرارتي و … تنها بخشي از كاربرد استنلس استيل در صنايع شيميايي هستند.

از ديگر كاربردهاي استيل صنايع شميايي مي‌توان به موارد زير اشاره داشت:

توليد سازه‌هاي پالايشگاهي، نفت، گاز و پتروشيمي
ساخت اجزاي سازه‌اي
استخراج نفت و گاز از منابع زير زميني و زير دريايي
احداث خطوط انتقال
توليد انواع تجهيزات به كار رفته در صنايع پتروشيمي
توليد مخازن دپوي مواد شيميايي و نفتي
ساخت جداكننده‌ها و صافي‌ها
استفاده در لوله‌هاي انتقال سيالات
توليد انواع تجهيزات حفاري در دريا
ساخت انواع مبدل‌هاي حرارتي
توليد انواع تجهيزات فرآوري
ايجاد سيستم‌هاي پايپينگ
ساخت انواع تانكرهاي ذخيره سازي
ساخت انواع پمپ و شير
ساخت منيفولد

 

چه آلياژهايي براي صنايع شيميايي مناسب هستند؟

 

استنلس استيل در صنايع شيميايي

 

بايد اشاره كرد كه استيل صنايع شيميايي داراي گريدهاي مختلفي است. اما در ميان تمامي گريدهاي موجود، گريد 316 به عنوان استيل ضدزنگ، كاربرد بالايي در صنايع شيميايي پيدا كرده است.

ورق‌ها و لوله‌هاي استيلي كه توسط چنين آلياژي توليد مي‌شوند به استيل‌هاي دريايي نيز مشهور هستند. دليل آن هم كاربرد بسيار بالاي آن‌ها در محيط‌هاي ساحلي يا به عبارتي نمكي و آبي است.

در اين ميان، انواع ديگري از آلياژهل با نام آلياژهاي دوپلكس وجود دارند كه مقاومتي بي‌نظير در شرايط دريايي و آبي دارند.

اما اين آلياژها به همين چند نوع آلياژ استيل صنايع شيميايي ختم نمي‌شوند.

از ديگر آلياژهايي كه در صنايع پتروشيمي و شيميايي مورد استفاده قرار مي‌گيرند مي‌توان به موارد زير نيز اشاره كرد:

ورق‌هاي استيل رسوب سخت شده با گريد PH 17-4
استنلس استيل رسوب سخت شده با گريد PH 13-8
نيتروتيك 40، 50 و 60
ورق هاي استيل دوپلكس گريد 2205

.


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: 0
بازدید:

+ نوشته شده: ۹ ارديبهشت ۱۴۰۲ساعت: ۰۱:۲۴:۵۱ توسط:محسن رحيمي موضوع: نظرات (0)