كوره بلند
كوره بلند عبارت است از كورهاي عمودي كه در كارخانههاي ذوب آهن براي احياء سنگ آهن و استخراج اين فلز استفاده ميشود. اين كوره اصيلترين و قديميترين روش احياء آهن از سنگ معدن بهحساب ميآيد.
چين يكي از اولين كشورهايي است كه در قرن پنجم ميلادي وجود كورههاي بلند ذوب فلزات در آن گزارش شده است. در اروپا نيز قدمت كورههاي بلند به قرونوسطي برميگردد.
در ايران اولين و بزرگترين كوره بلند متعلق به شركت ذوبآهن اصفهان است كه توسط شوروي سابق طراحي و ساختهشده است و كورههاي بلند ديگر در ظرفيتهاي كوچكتر و با فنّاوري جديد توسط شركت پوسكو كره جنوبي در ايران ساختهشده است.
كورههاي روسي به مدلهاي زنگدار معروف هستند و كورههاي كرهاي بدون زنگ و با تكنولوژي بهروزتري ساخته ميشوند.
كوره بلند چگونه كار ميكند؟
مهمترين هدف واحد كوره بلند، توليد چدن مذاب از سنگآهن معدني است بهطوريكه بتوان آن را در بخش فولادسازي و يا كارگاه چدنريزي استفاده كرد.
سنگآهن، آگلومره، كك، آهك و كمكذوبها از دهانهي بالايي كوره شارژ و هواي داغ از پايين به مخلوط شارژ دميده ميشود، ديگر كمك سوختها هم مانند گاز طبيعي و مازوت به فرآيند احياء كمك ميكنند.
هواي گرم دميده شده از پايين موجب سوختن كك و ايجاد واكنش شده و حرارت لازم جهت احياء و ذوب سنگآهن به وجود ميآيد.
سنگآهن مذاب شده در پايينترين قسمت كوره كه بوته كوره ناميده ميشود در دو سطح سرباره و چدن جمع شده و هركدام بهطور جداگانه و بهتناوب از كوره تخليه ميشوند،چدن در سطح پايين و سرباره در سطح بالاتر بوته قرار ميگيرد و پس از تخليه، هركدام در جوي مخصوصي كه با نسوز مناسب آمادهشده است، سرازير ميشوند.
سپس بهطور جداگانه در پاتيلهاي حمل چدن و سرباره تخليهشده كه پاتيلهاي سرباره با واگن به كارگاه دانهبندي منتقل و پاتيلهاي چدن جهت توليد فولاد به واحد فولادسازي ارسال ميشوند.
مهمترين بخشهاي كوره بلند عبارتاند از:
كارگاه اصلي كوره بلند
كارگاه چدنريزي
كارگاه سرباره
كارگاه آمادهسازي پاتيل و تأسيسات بونكرها و ذخيرهسازي مواد
واكنشهاي شيميايي كوره بلند
هواي داغ ورودي با كك يا همان كربن، تركيبشده و به منو كسيد كربن تبديل ميشود و مقدار بسيار زيادي گرما آزاد ميكند. در اين مرحله دماي كوره به بالاترين مقدار يعني حدود ۱۵۰۰ درجه سانتيگراد ميرسد.
۲C + O2 = 2CO
واكنشهاي اين مراحل عبارتاند از:
Fe2O3 + CO = 2Fe3O4 + CO
CaCO3 = CaO + CO2
Fe3O4 در ناحيه پايينتر كوره كه دماي بالاتري دارد به FeO تبديل ميشود.
Fe3O4 + CO = 3FeO + CO2
در داغترين ناحيه كوره، كاهش به آهن فلزي صورت ميگيرد.
FeO + CO = Fe + O2
سرباره مذاب كه عمدتاً كلسيم سيليكات است بهوسيله اثر نمايي گدازآور بر روي هرزه سنگآهن توليد ميشود. اين سربارهي شناور بر روي مذاب از اكسيد شدن فلز بهوسيله هواي ورودي جلوگيري ميكند.
در اين فرايند واكنشهاي كاهش اكسيدهاي آهن برگشتپذير بوده و كاهش تا حد لازم فقط زماني انجام ميشود كه دياكسيد كربن حاصل از بين برده شود، مقدار زياد كك كمك ميكند كه كاهش اكسيدهاي آهن بهتر انجام شود.
CO2 + C = 2CO2
درنهايت منواكسيد كربن و نيتروژن موجود در هواي دميده شده (كه گازي بياثر در فرآيند است) بهصورت مخلوط گازي از بالاي كوره خارج ميشود.
اين گاز داغ را با هوا تركيب ميكنند تا منواكسيد كربن آن بسوزد و به مبدل گرمايي برود تا در آنجا بتواند هواي ورودي به كوره را پيش گرم نمايد و راندمان كلي افزايش يابد.
سير تحولي كوره هاي بلند
در طول سالهاي گذشته از اولين كوره بلند تا به امروز اصول كار آن تفاوت چنداني نكرده است به همين دليل طراحي ساختمان و تجهيزات آن تقريباً از همان اصول اوليه پيروي ميكند.
در ساخت كورههاي بلند مهمترين قسمتها عبارتاند از: فونداسيون، ستونها، بوته، تجهيزات نگهدارنده كوره و دهانه.
همچنين خصوصيات اوليهاي كه براي طراحي قسمتهاي مختلف اين كوره در نظر گرفته ميشود به شرح زير است:
ظرفيت كوره
فشار هواي دم
فشار بالاي كوره
مقدار مصرف پيشبينيشده كك به ازاي يكتن آهن خام توليدي
اگرچه اصول ساخت كورههاي بلند يكسان است اما طراحان مختلف ممكن است عقايد متفاوت نسبت به ابعاد قسمتهاي مختلف داشته باشند، زيرا درگذشته طراحي كوره بهطوركلي بر تجربه متكي بوده است.
از سال ۱۸۶۱ تا ۱۹۸۰ شاهد سير صعودي طراحي كورههاي بلند بودهايم بهطوريكه با افزايش ظرفيت كوره تناسب بين ابعاد آن تغيير كرده است.
سير تحولي كوره هاي بلند
بهطور مثال بهتدريج شيب تنوره كاهش يافته و يا با بزرگ شدن كوره، ابعاد بوته متناسب با ظرفيت آن افزايش نيافته است. مهمترين دليل براي اين تغييرات، استفاده از كانههاي آهن تغليظ شده يا كلوخه و بهطوركلي بار آمادهشده و مرغوبتر است.
كوره هاي بلند امروزي
تا دهه ۱۹۸۰ روند تحول كوره بلند، بخصوص در كشورهاي دارنده اين فنّاوري به سمت كورههاي بزرگتر و با ظرفيت بيشتر بوده است، اما از سال ۱۹۹۰ ساخت كورههاي بلند با ظرفيت كم، در دستور كار قرارگرفته است.
در نهايت، در دسترس نبودن و هزينهي بالاي كك سازي بسيار مرغوب كه نياز كورههاي بلند بزرگتر است، مهمترين دليل تغيير رويه به سمت كورههاي بلند كوچك، اعلام شده است.
برچسب:
،
ادامه مطلب
امتیاز دهید:
رتبه از پنج:
0
بازدید: