ارائه مطالب علمي تخصصي و عمومي در مورد استيل ارائه مطالب علمي تخصصي و عمومي در مورد استيل .

ارائه مطالب علمي تخصصي و عمومي در مورد استيل

ريخته گري چيست؟

ريخته گري چيست؟

 

ريخته گري

 

«ريخته گري» (Casting)، يكي از قديمي‌ترين فرايندهاي ساخت و توليد است كه با ذوب مواد و ريختن آن‌ها به درون قالب انجام مي‌گيرد. اين فرايند، از متداول‌ترين روش‌هاي ساخت قطعات فلزي در صنايع مختلف به شمار مي‌رود. ريخته‌گري، امكان توليد انبوه قطعاتي با ابعاد كوچك تا بزرگ، وزن چند گرم تا چند تن، شكل ساده تا پيچيده و ساختار يكپارچه را فرآهم مي‌كند.

روش‌هاي متعددي براي اجراي ريخته گري وجود دارند. با اين حال، ريخته گري ماسه اي به عنوان قديمي‌ترين و رايج‌ترين روش اجراي ريخته‌گري شناخته مي‌شود.

 

ريخته گري در چه صنايعي مورد استفاده قرار مي گيرد؟


ريخته گري، تقريبا در تمام صنايع كاربرد دارد. حدود ۹۰ درصد از محصولات توليد شده در صنايع مختلف و ماشين‌آلات صنعتي، به نحوي با فرايندهاي ريخته گري در ارتباط هستند. با اين وجود، بيش از ۵۰ درصد از قطعات ريخته گري شده در صنايع ساخت ماشين‌آلات سنگين و تجهيزات حمل و نقل مورد استفاده قرار مي‌گيرند.

 

صنايع و حوزه‌هاي مختلفي كه ريخته‌گري در آن‌ها كاربرد دارد، عبارت هستند از:

حمل و نقل: خودروسازي، تجهيزات راه‌آهن، تجهيزات راه‌آهن و كشتي‌سازي

ماشين آلات سنگين: ماشين آلات راهسازي، كشاورزي و معدنكاري

ماشين ابزار: تجهيزات ماشين‌كاري، قالب‌سازي، آهنگري، اكستروژن، شكل‌دهي و ريخته گري

ماشين آلات كارخانه: تجهيزات كارخانه‌هاي توليد مواد شيميايي، پتروشيمي، كاغذسازي، توليد شكر، نساجي، ذوب و نيروگاه‌ها

صنايع نظامي: خودروها، تسليحات، مهمات، مخازن و تجهيزات نگهدارنده

صنايع الكتريكي: موتور، ژنراتور، پمپ و كمپرسور

تاسيسات: لوله‌ها، اتصالات، ولوها و فيتينگ‌هاي مورد استفاده در پايپينگ، تاسيسات بهداشتي و تاسيسات سرمايشي

لوازم خانگي: وسايل آشپزخانه، مبلمان و تجهيزات باغباني

هنر: مجسمه‌سازي، وسايل زينتي، دكوراسيون و غيره

 

ريخته گري

 

مراحل انجام ريخته گري


با وجود روش‌هاي مختلف براي اجراي ريخته گري، اين فرايند، معمولا طي چندين مرحله كلي شامل ساخت الگو، ساخت ماهيچه، ساخت قالب، ذوب كردن فلز، ريختن ماده مذاب به درون قالب، انجماد، باز كردن قالب و پرداخت قطعه انجام مي‌گيرد.

 

فعاليت‌هاي موجود در هر يك از اين مراحل عبارت هستند از:

1-مدل‌سازي: طراحي قالب هاي صنعتي مورد استفاده در فرآيند ريخته گري توسط نرم افزارهاي تخصصي و ساخت مدل فيزيكي قطعه نهايي

2-ساخت ماهيچه: طراحي و ساخت ماهيچه‌هاي مورد نياز براي ايجاد سطوح داخلي قطعه

3-قالب سازي: ساخت قالب ريخته‌گري با توجه به مستندات طراحي و با استفاده از موادي نظير ماسه، موم، فولاد و غيره

4-ذوب و ريختن: اعمال دماي بالا به فلزات براي تبديل به حالت مايع و ريختن مواد مذاب به درون قالب توسط بوته يا ديگر تجهيزات موجود

5-انجماد: كاهش دماي قالب و مواد مذاب درون آن پس از اتمام فرايند ريختن

6-باز كردن قالب: جدا كردن بخش‌هاي مختلف قالب و خارج كردن قطعه قالب ريخته گري شده

7-پرداخت: اجراي برشكاري، سنگ‌زني، سندبلاست و غيره به منظور جدا كردن بخش‌هاي اضافي قطعه، ايجاد بافت مناسب و يا آماده‌سازي سطح آن براي پوشش‌دهي

مزايا و معايب صنعت ريخته گري


اين صنعت مزايا و قابليت هاي منحصر به فردي دارد كه باعث شده است افراد زيادي در اين حرفه مشغول به كار باشند و قدمت بسيار زيادي در بين تمام صنايع داشته باشد.

از مهم ترين اين مزايا مي توان به موارد زير اشاره كرد:

1-يكي از مهم ترين مزاياي اين صنعت، توانايي ساخت انواع طرح ها و شكل هاي پيچيده با استفاده از قطعات ريخته گري مي باشد. افراد مي توانند هر طرحي را با استفاده از روش هاي مختلف ريخته گري و قالب هاي متفاوت آن تهيه كنند.

2-در اين صنعت مي توان از هر فلزي استفاده كرد و آن را به شكل دلخواه درآورد. ذوب كردن مواد در اين صنعت محدوديت ندارد و مي توان انواع فلزات آهني و غير آهني را با اين روش ذوب كرد و به شكل دلخواه در آورد.

3-برخي از قطعات داراي ابعاد داخلي و خارجي هستند كه به راحتي قابل تهيه نيستند. اما ساخت اين قطعات نيز در اين صنعت به راحتي انجام مي شود. اين قطعات بسيار كاربردي هستند و بايد با دقت زيادي ساخته شود. اين قطعات را مي توان با استفاده از روش هاي پيشرفته ريخته گري تهيه كرد.

4-يكي از مهم ترين مزاياي اين صنعت، توانايي ساخت قطعات بسيار بزرگ است. قطعاتي با حدود ۱۰۰ تن وزن را نيز مي توان با اين صنعت تهيه كرد. اين ويژگي و قابليت براي خود كفايي كشور بسيار حائز اهميت است.

 

ريخته گري

 

بدون شك در هر صنعت عيب هايي نيز وجود دارد كه بايد به آن ها توجه شود. محدوديت هاي اين صنعت نسبت به كارايي كه دارد بسيار پايين است اما بهتر است با همين محدوديت هاي كم آشنا شويد.

اين محدوديت ها به صورت زير مي باشند:

1-كار در اين صنعت خطرات بسيار زيادي دارد كه شما مي توانيد با استفاده از تجهيزات ايمني و دقت در كار، اين خطرات را خنثي كنيد. در زمان كار با مواد مذاب و ريخته گري بايد حتما از لباس هاي مخصوص، ماسك هاي مورد اطمينان، دستكش و چكمه هاي نسوز و … استفاده كنيد.

2-ايجاد برخي از مشكلات زيست محيطي از ديگر محدوديت هايي است كه اين صنعت با آن روبرو مي باشد. بدون شك هر كارخانه و صنعتي مشكلات زيست محيطي را به وجود مي آورد كه بايد آن را قبول كرد.

3-اگر قطعه ي مورد نظر شما داراي پيچيدگي هاي خاص است نبايد از روش ماسه اي استفاده كنيد. زيرا دقت اين روش نسبت به روش هاي ديگر پايين تر مي باشد.

4-يكي از محدوديت هاي اين صنعت، ايجاد محدوديت در مورد برخي از قطعات مكانيكي مي باشد كه بايد حتما در حين كار به آن توجه شود.

5-از ديگر محدوديت هاي صنعت ريخته گري مي توان به مصرف انرژي بالاي آن اشاره كرد. كوره هاي اين صنعت به انرژي بسيار بالايي نياز دارند كه براي ساخت قطعات بايد اين انرژي تامين شود.

.


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: 0
بازدید:

+ نوشته شده: ۲۶ بهمن ۱۴۰۱ساعت: ۱۲:۳۱:۲۸ توسط:محسن رحيمي موضوع: نظرات (0)

ريخته گري قطعه كله گاوي نيسان

ريخته گري قطعه كله گاوي نيسان

 

ريخته گري

 

كله گاوي نيسان وانت يا همان ديفرانسيل نيسان (Nissan Z24 Differential Carrier) يكي از قطعات يدكي نيسان وانت مي ­باشد. در قسمت عقب محور حركت نيسان يك بخش برجسته وجود دارد كه بخش ­هاي مختلف ديفرانسيل را در بر گرفته و كله گاوي ناميده مي­ شود.

وظيفه اصلي آن، نگه داشتن قطعات در محور حركت و همچينين انتقال نيروي موتور از ميله گاردان به چرخ­ هاي ماشين محور عقب مي­ باشد.

كله گاوي نيسان در واقع همان ديفرانسيل نيسان وانت مي باشد كه درون آن قطعاتي از قبيل دنده كرانويل، پيستون، دنده پينيون، چهار دنده هرزگرد كوچك، دو عدد بلبرينگ و دو دنده سر پلوس چرخ­ ها قرار دارد.

ديفرانسيل خودرو نيسان از سه بخش جلو، مركزي و عقب تشكيل شده است. قسمت جلو به دو بخش مستقل و وابسته تقسيم شده كه بخش مستقل از گيربكس جدا بوده، در بين دو چرخ قرار داشته و تحت عنوان كله گاوي شناخته مي ­شود.

ديفرانسيل موجود در كله گاوي نيسان وانت، نيرو خودرو را جمع ­اوري كرده و به هنگام قرار گرفتن خودرو در سطح صاف، با انتقال نيرو به چرخ ­هاي عقب سبب حركت خودرو مي­ شود.

اين قطعه همچنين به ­هنگام دور زدن، گردش به طرفين و به هنگام عبور از روي دست اندازها، نيرو را بين چرخ­ هاي عقب تقسيم مي ­كند.

 

كله گاوي نيسان چه نقشي دارد؟


ديفرانسيل يا كله گاوي با تقسيم نيرو بين دو چرخ تضمين مي كند كه پايداري افزايش مي يابد و فشار روي پيشرانه، قطعات ديفرانسيل و لاستيك ها كاهش مي يابد. در واقع با وجود ديفرانسيل، هر يك از چرخ ها به صورت جداگانه به وظيفه خود عمل مي كنند.

چرا اين مسئله مهم است؟ با وجود اينكه ديفرانسيل نيسان به سمت هر دو چرخ نيرو مي فرستد، ولي اجازه مي دهد كه به صورت جداگانه عمل كنند!

زماني كه يكي از چرخ ها با سرعت كمتري مي پيچد، چرخ ديگر بدون ايجاد هر گونه لغزش يا لرزشي به حركت خود ادامه مي دهد. اگر ديفرانسيل نبود، چرخ ها در يكديگر قفل مي شدند و با سرعت يكسان مي پيچيدند.

اين مسئله دور زدن خودرو را دشوار مي سازد و باعث مي شود نتوانيد خودرو را كنترل كنيد. از طرف ديگر، خرابي ديفرانسل نيسان وانت ميتواند باعث تحميل نيروي اضافي بر پيشرانه شود. چرا كه يكي از تايرها تمايل به سر خوردن براي رساندن سرعت خود به تاير ديگر را دارد.

 

بروز چه علائمي نشان دهنده خرابي كله گاوي است؟


ديفرانسيل نيسان به محض خرابي و فرسودگي شروع به بروز علايم و نشانه هايي مي كند. شما بايد به اين نشانه ها دقت كنيد و در صورت مشاهده هر يك از آن ها، در اولين فرصت براي تعمير خودرو نزد مكانيك برويد.

در اينجا به طور خلاصه به نشانه هاي خرابي اين قطعه اشاره مي كنيم:

 

1-صداي خودرو

شنيده شدن صداهاي آزار دهنده را مي­توان به ­عنوان يكي از رايج ­ترين علائم خرابي كله گاوي و ديفرانسيل به شمار آورد. اين صداها معمولا در نتيجه ايجاد لقي بين كرانويل و پينيون و يا حتي خرابي بلبرينگ­ هاي داخلي ديفرانسيل عقب به گوش مي­رسد.

 

2-نشت مايعات

عدم تعويض روغن در فواصل زماني مشخص اين مشكل را ايجاد مي­ كند. روغن­ هاي قديمي به مرور زمان خاصيت خود را از دست داده و توانايي روغن كاري تمامي اجزاي ديفرانسيل را نخواهند داشت. بنابراين تعويض دوره­اي اين روغن پيشنهاد مي­ شود.

 

 قطعه كله گاوي نيسان

 

3-بوي سوختگي

در نتيجه خراب شدن اجزاي ديفرانسيل و رانندگي با ديفرانسيل خراب مي­تواند ايجاد بوي سوختگي شود. يكي از نشانه ­هاي آن، وجود رنگ قرمز در زير اتومبيل باشد.

 

4-وجود لرزش در ميله گاردان

وجود لرزش در خودرو مي­ تواند در نتيجه عوامل مختلفي باشد، اما در صورت احساس لرزش در كابين خودرو به خرابي ديفرانسيل شك كنيد. منشا اين ارتعاشات فرسودگي بيش از حد اتصالا ديفرانسيل خودرو نيسان سايپا z24 بوده كه بايد در اسرع وقت به تعويض آن اقدام نمود.

 

5-دشواري كنترل خودرو

از آن جايي كه ديفرانسيل يا كله گاوي نيسان به كنترل خودرو در پيچ ها كمك مي كند، خرابي آن باعث دشوار شدن كنترل خودرو مي گردد. در چنين شرايطي، چرخ هاي خودرو ديگر نمي توانند با يكديگر هماهنگ باشند. در نتيجه كنترل خودرو سخت مي شود و احتمال تصادف افزايش مي يابد. بنابراين به محض مشاهده اين نشانه، سريعا نزد مكانيك مورد اعتماد خود برويد.

 

معرفي انواع كله گاوي

كله گاوي ها انواع مختلفي دارند كه امروزه با توجه به كاربرد و ويژگي هاي متفاوت آن ها، در توليد و ساخت خودرو مورد استفاده قرار مي گيرند. در ادامه به معرفي انواع كله گاوي و بررسي خصوصيات آن ها مي پردازيم.

 

1-كله گاوي باز

اين نوع كله گاوي يكي از ارزانترين ديفرانسيل‌هاي بازار محسوب مي‌شود. كله گاوي باز، نيروي خروجي از موتور را به دو جهت تقسيم مي‌كند.

هر كدام از اين جهت‌ها توانايي چرخش با سرعت متفاوتي را دارند. يكي از معايب اين ديفرانسيل عدم توانايي كنترل نيروي خروجي است مثلا اگر چرخي روي زمين نباشد تمام نيروي موتور به آن چرخ منتقل مي‌شود و چرخي كه روي زمين است بدون استفاده مي‌ماند و قادر به حركت نيست.

 

2-كله گاوي قفل شونده

كله گاوي قفل شونده بيشتر در خودروهاي آفرود به كار مي‌رود. چرخ‌هاي متصل به اين ديفرانسيل هنگام قفل شدن با سرعت برابر مي‌چرخند و اين به خودرو در عبور از مسيرهاي سخت و ناهموار كمك مي‌كند.

سيستم‌هاي قفل شونده خودكار نيازي به دخالت راننده ندارند و زماني كه گشتاور كافي دريافت كنند به طور خودكار قفل مي‌شوند.

 

كله گاوي نيسان

 

يكي از معايب قفل كننده‌هاي خودكار سر و صداي زياد است. سيستم‌هايي كه قفل دستي دارند معمولا بهتر عمل مي‌كنند و هزينه آن نيز پايين تر است. براي قفل و باز شدن آن يك سوئيچ وجود دارد كه به صورت هيدروليكي يا الكتريكي قفل ديفرانسيل را كنترل مي‌كند. از مزاياي اين كله گاوي مي‌توان به شتاب و كارايي يكنواخت اشاره كرد.

 

3-كله گاوي لغزش محدود

عملكرد اين ديفرانسيل مانند ديفرانسيل باز است اما پس از اينكه تشخيص دهد خودرو در لغزش است،‌ كله گاوي به طور خودكار قفل مي‌شود. اين كله گاوي از نمونه‌هاي پيشرفته كله گاوي هاي قفل شونده محسوب مي‌شود.

 

4-كله گاوي تقيسم كننده گشتاور

اين كله گاوي پيشرفته‌ترين كله گاوي در صنعت خودروسازي است. اين ديفرانسيل‌ در خودروهاي چهار چرخ محرك با استفاده از سنسور سرعت و شتاب سنج وضعيت پايداري خودرو را بررسي مي‌كنند تا تقسيم نيرو بين چرخ‌ها به بهترين نحو صورت گيرد. اين كله گاوي به فرمان‌ پذيري و هندلينگ ماشين كمك مي‌كند.

 .


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: 0
بازدید:

+ نوشته شده: ۸ بهمن ۱۴۰۱ساعت: ۰۱:۰۰:۳۶ توسط:محسن رحيمي موضوع: نظرات (0)